Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Τι είναι η αλήθεια;

Σχεδιάγραμμα Μαθήματος

7 σχόλια:

  1. τελείως αόριστη άποψη κατά τη γνώμη μου..δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι είναι αλήθεια..ο καθένας έχει διαφορετική άποψη..για τον καθένα υπάρχει μια διαφορετική οπτική γωνία της αλήθειας..πάντως το σίγουρο είναι πως όλες οι απόψεις κινούνται γύρω από μια βασική λογική..ότι δηλαδή αλήθεια είναι σύμφωνη γνώση με την πραγματικότητα ή διατύπωση μιας γνώσης ή μιας ιδέας με αναμφισβήτητη αξία ..τι να πω..αυτά λέει το λεξικό εξάλλου..:P

    Χριστίνα Μουφτόγλου
    ΒΑ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια θα έλεγα ότι είναι, γενικά, η υπαρκτότητα μιας κατάστασης ή η πραγματικότητα ενός γεγονότος. Ως αλήθεια δεχόμαστε αυτό που αντιλαμβάνονται ως πραγματικότητα, με σιγουριά, οι περισσότεροι άνθρωποι(εδώ όμως τίθεται ένα ερώτημα:Τι είναι πραγματικότητα? αλλά το προσπερνώ). Όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν στην αντίληψη ενός φαινομένου, δημιουργούν μια κοινή σύμβαση για το φαινόμενο. Όταν αυτή η κοινή σύμβαση αφορά ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων, όταν δηλαδή «όλοι» αντιλαμβάνονται κάτι με όμοιο τρόπο, τότε η κοινή αυτή σύμβαση γίνεται αποδεκτή ως αλήθεια. Αυτός θα μπορούσε να ήταν ένας ορισμός της αλήθειας αλλά όχι απόλυτα ακριβείς.


    Ειρήνη Αδαλοζίδου Βα1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια είναι το κάθε τι που πιστεύει ο καθένας από μας...ΑΥΤΟ...!!!

    Βισάνα Ισούφι Βα1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά την γνώμη μου, η αλήθεια μπορεί να οριστεί με διάφορες έννοιες.Εξαρτάται από το πως θέλει ο καθένας μας να δει ποια είναι η πραγματική αλήθεια για αυτόν και συνήθως αυτό γίνεται με βάση το συμφέρον.Αν την αναλύσουμε ετοιμολογικά α+ληθ (λησμονώ) θα παρατηρήσουμε καλύτερα ότι αφορά τις επιθυμίες μας,τις διαφορετικές επιθυμίες του κάθε ανθρώπου.!Υπάρχουν όμως και άλλες ετοιμολογικές αναλύσεις :α+λάθος, το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως κάτι μη λανθασμένο, άρα πραγματικό!Τέλος συμπεραίνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές έννοιες με τις οποίες μπορεί να αποδοθεί ο ορισμός της αλήθειας..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τον όρο αλήθεια!! Παρόλα αυτά μια αλήθεια μπορεί να είναι μια κατάσταση ενός πράγματος(π.χ. στην κουζίνα μου υπάρχει μια τοστιέρα). Επιπρόσθετα αλήθεια μπορεί να θεωρηθεί και η γνώση που κατέχει ο άνθρωπος αν ισχύει αυτό στην πραγματικότητα(π.χ. Η αφορμή της εικονομαχίας ήταν ένας καταστροφικός σεισμός ) αυτό είναι αλήθεια . Από την άλλη όμως αν κάποιος δεν το γνωρίζει αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ψευδής, αλλά είναι αληθής η πρόταση. Τέλος αλήθεια είναι μια γενική ενοία της γνώσης ...!!

    Ιορδάνης Αράπολγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δυσκολο να το εξηγήσουμε... ας αρχίσουμε με τον ορισμό:
    Η αλήθεια είναι ότι συμφωνεί με την πραγματικότητα,κατι που δεν μπορούμε να το αμφισβητησουμε , κάτι που έχει αποδειχτεί.
    Με λίγα λόγια , η αλήθεια είναι η ίδια η πραγματικότητα και όσο και αν θέλουμε να διαστρευλώσουμε τα πράγματα, πάντα η αλήθεία θα είναι μπροστά απο κάθε γεγονός για να αποδείξη την πραγματική εκδοχή των γεγονότων .
    Ελεάννα Γαϊτσίδου ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστίνα, το λεξικό λέει ό,τι λέει, αλλά εσύ θεωρείς την αλήθεια σχετική. Σοφιστική όπως πάντα!
    Ειρήνη, όταν οι πολλοί κάνουν λάθος, τότε τι γίνεται. Ποια είναι η αλήθεια τους;
    Βισάνα λιτή και απέριττη. Με έμφαση!
    Οπότε Μαριάνθη υπάρχουν και πολλές αλήθειες;
    Αυτό με την πρόταση Ιορδάνη δεν το κατάλαβα.
    Αρκετά αισιόδοξη σε βρίσκω Ελεάννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.