Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αλήθεια





 Όπως αντιλαμβάνεστε από τον τίτλο, το επόμενο θέμα της συζήτησής μας θα είναι η αλήθεια. Τι εννοούμε με τη λέξη αλήθεια; Πώς προσεγγίζεται στο τραγούδι του Cash; Δεκτές οι απαντήσεις σας!


Και δύο αποφθέγματα για σκέψη: Ο δρόμος της αλήθειας περνάει πάνω από ένα σκοινί, που δεν είναι τεντωμένο σε μεγάλο ύψος, αλλά ακριβώς λίγο πιο πάνω από τη γη. Φαίνεται περισσότερο να προορίζεται να σκοντάφτουν οι άνθρωποι, παρά να βαδίζουν πάνω σ' αυτό, Φραντς Κάφκα
 Το φως της αληθείας έκαμε πολλούς ανθρώπους να κρυφτούν πίσω από τον ίσκιο της, Μολιέρος

 Από Βικιφθέγματα

13 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω πως και γιατί, αλλά μου ήρθε να διαβάσω ( μου συνέβη και χτες). Κυκλοφορεί μια ίωση τελευταία, ίσως αυτό να φταίει. Λοιπόν:
    Τι είναι αλήθεια; Δύσκολο ερώτημα... Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει αλήθεια, με την έννοια της απόλυτης και αδιαμφισβήτητης αλήθειας. Ειδικά, τα φυσικά φαινόμενα που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή, και επιλέγουμε να τα εξηγήσουμε με την πιο πιθανή ή αληθοφανή εξήγηση, είναι που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι... Κάθε αλήθεια είναι απλώς μια προσωρινή εξήγηση, μέχρι την επόμενη. Και η απόλυτη αλήθεια; Άγνωστο αν θα την φτάσουμε ποτέ.

    Σχόλια για τα 2 αποφθέγματα:
    1) Εδώ ο Φραντς Κάφκα περιγράφει την αλήθεια ως ένα σπάνιο φαινόμενο. Δηλαδή, θεωρεί ότι τα περισσότερα από όσα συναντάμε καθημερινά είναι ψεύτικα, και ενίοτε, σκοντάφτουμε και πάνω στην αλήθεια.
    2)Ο Μολιέρος χαρακτηρίζει μερικούς ανθρώπους ανίκανους να δεχτούν την αλήθεια. Αυτοί, βρίσκουν καταφύγιο είτε στην αληθοφάνεια, είτε στα ψέμματα, είτε στην μέχρι τότε αλήθεια.

    Γραμματικός Αδάμ ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΓ Ωχ, ξέχασα το υστερόγραφο! Σόρρυ, δεν θα επαναληφθεί...

    Υπογραφή: Ο ξέρετε-ποιος ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια είναι οτιδήποτε θεωρεί ο καθένας αλήθεια!
    Την αλήθεια την κυνηγάνε εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά ώστε να βρουν απαντησεις που θα τους βοηθησει να την ανακαλύψουν!!!
    η αλήθεια μπορεί να πει κάνεις οτι είναι και το πιο μεγάλο ψέμα.
    Σύμφωνα με τα αποφθέγματα:
    Η αλήθεια δεν είναι σε μεγάλο υψος διότι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν την πραγματική αλήθεια αλλά επαναπαυοντε σε μια δεδομένη αλήθεια που τους έχουν σερβίρει και το τρώνε χωρίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ψαχνουν την πραγματική αλήθεια.
    Επίσης οι άνθρωποι σκοντάφτουν διότι τις περισσότερες φορές τους κρύβουν την αλήθεια με σκοπό να βρισκοντε στο σκοτάδι.




    αυτό τ σχόλια είναι η συνέχεια του προηγουμένου που κινδυνεβε να χαθεί!!!





    Αθηνά καπουρανη ΒΑ'1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αχχ..αλήθεια ...τι να πρώτο πω..
    έχει κουραστεί το μυαλό μου από τόση φιλοσοφία..
    δύσκολο πράγμα να σκέφτεσαι λοιπόν..:P
    Λοιπόν,θέλω να επικεντρωθώ στην άποψη του Κ.Κάφκα.Πιστεύω πως έχει δίκιο..
    γιατί όντως η αλήθεια είναι ένα σχοινί που έχει σκοπό να σε κάνει να σκοντάψεις..το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί ο καθένας να μείνει όρθιος πάνω σε κάτι το οποίο δεν θα του κάνει κακό,διότι το σχοινί δεν έχει μεγάλη απόσταση από το έδαφος και να μην μπει στον πειρασμό να πει ψέματα πέφτοντας..ο καθένας μας μπορεί να έχει μια εύκολη πορεία πάνω στο σχοινί,αλλά όπως είναι ευρέως γνωστό οι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν τα εύκολα δύσκολα και να σκονταύτουν στο ισιάδι..οπότε μην ψάχνετε να βρείτε τι φταίει που σκονταύτουμε..όλα στο μυαλό είναι..άμα δεν έχεις μυαλό και δεν βλέπεις μπροστά σου είναι και φυσικό επόμενο και να πέσεις να σκοτωθείς και δεν θα σε φταίει και κανείς άλλος παρά μόνο ο ίδιος σου ο εαυτός;)

    Μουφτόγλου Χριστίνα ΒΑ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν...πρώτα απ'όλα θα συμφωνήσω με τον Αδάμ γιατί δεν ξέρω αλλά και εμένα κάτι τέτοιο με έχει πιάσει τελευταία..=)

    Όσο για την λέξη "αλήθεια" θα συμφωνήσω και εγώ με αυτά που είπαν οι συμμαθητές μου πιο πάνω και έχω να προσθέσω ότι για κάποιους δεν υπάρχει αλήθεια...ενώ για κάποιους άλλους υπάρχει, γιατί μάλλον η αλήθεια είναι απλά στο μυαλό τους.
    π.χ. Αν κάποιος πει ότι "ο κύβος έχει 6 πλευρές" θα πούμε και εμείς ότι ναι είναι αλήθεια γιατί είναι κάτι που το βλέπουμε όλοι.
    Αν όμως π.χ. πει ότι "σήμερα είναι μια πολύ όμορφη μέρα" δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτό που λέει είναι αλήθεια ή ψέμα γιατί δεν ξέρουμε σε τι να βασιστούμε και δεν ξέρουμε επίσης τι εννοεί, μπορεί να αναφέρετε στον καιρό αλλά μπορεί και να αναφέρετε στο πως πέρασε σήμερα.
    Άρα την λέξη "αλήθεια" την χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε ολόκληρες προτάσεις ή σε χαρακτηριστικά προτάσεων, επίσης την ίδια χρίση έχει και η λέξη "ψέμα"... Επίσης δεν μπορούν όλες οι προτάσεις να χαρακτηριστούν αληθείς ή ψευδείς.

    Το σχόλιο μου για τα δύο αποφθέγματα:

    1ο) Διαβάζοντας αυτά που λέει ο Φραντς Κάφκα καταλαβαίνω ότι μάλλον θέλει να πει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να περπατάνε στη γη λέγοντας ψέματα, παρά να περπατάνε πάνω στο σκοινί με το φόβο να πέσουν λέγοντας την αλήθεια.

    2ο) Αυτό που πιστεύω είναι ότι με αυτή του την άποψη ο Μολιέρος μας δείχνει ότι μερικά άτομα φοβούμενοι τις συνέπειες της αλήθειας οδηγούνται προς τον εύκολο δρόμο του ψεύδους.

    Βισάνα Ισούφι Βα1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι είναι η αλήθεια??? δύσκολο ερώτημα... Κατά τη γνώμη μου αλήθεια είναι αυτό που πιστεύουν οι περισσοτεροι άνθρωποι. Για παράδειγμα,λέμε πως ο ήλιος είναι στρόγγυλος.Αύτο είναι όντως αλήθεια γιατί έτσι το βλέπουμε και όλοι συμφωνούμε οτι έτσι ειναι...Και όσο αναφορά τα λόγια του Φράντς Κάφκα, πιστεύω πως όντως πολλοί άνθρωποι σκονταύτουν σε αυτό το σκοινί.. αλλά υπάρχουν πολλοι που προχωράνε πάνω σε αυτό!!Και έτσι πρέπει να αρχίζουν όλοι να κάνουν!!!!
    Κατερίνα Μαρίντσιου Βα2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλήθειες είναι αυτά που ακούς από μένα! Ε, Κατερίνα;;;;; Χαχαχαχαχα

    Ο ξέρετε-ποιος

    ΥΓ Έτσι θα υπογράφω από δω και πέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εννοείται αδάμ... Πως όχι....!!!!! χαχαχαχ πλάκα κάνω!!!
    Κατερίνα Μαρίντσιου Βα2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γράφεις το τμήμα σου για να ξέρω ποια είσαι, ή επειδή εντάσεις το σχόλιο σου στην προηγούμενη απάντηση περί αλήθειας; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να ξέρουν και οι υπόλοιποι ποιος σου απάντησε τι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αρχικά στο πρώτο απόφθεγμα ο Φραντς Κάφκα λέει ότι <> , με αυτό εννοεί ότι ο δρόμος για την αλήθεια δεν είναι πάντα ο καλύτερος , δηλαδή η αλήθεια μπορεί να φέρει καταστροφές, κινδύνους, δυσκολίες κ.π.λ στην ζωή ενός ανθρώπου .Στην συνέχεια όσων αφορά για το δεύτερο απόφθεγμα ο Μολιέρος είπε ότι <>με αυτό θέλει να δείξει ότι μερικοί ανθρώπου ντρέπονται για την αλήθεια , φοβούνταν αν πουν την αλήθεια , γιατί αυτό θα τους βλάψει τη ζωή τους. Τέλος συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά τα δύο απόφθεγμα συμπορεύουν μαζί .Εφόσον από την δικιά μου άποψη δεν προσφέρουν τίποτα θετικό στον αναγνώστη....!!!

    Ιορδάνης Αράπογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σύμφωνα με τη σημασία που δίνει το λεξικό η έννοια της αλήθειας οερίζεται ως η γνώση σύμφωνη με την πραγματικότητα και ως γνώση με αναμφισβήτητη αξία.Ωστώσο θα ήθελα να προσθέσω στον ορισμο αυτό ότι για κάποιους ανθρώπους δεν υπαρχει κάποια απόλυτη σημασία της έννοιας της αλήθειας.
    Για παράδειγμα αν πούμε ότι ο πίνακας της τάξης μας έχει ορθογωνιο σχήμα, αυτη η πρότ;ση μπορει να θεωρηθεί ως αληθεις εφόσον η άποψη αυτη ειναι αποδεκτη από όλους.Αλλα αν πουμε για παραδειγμα ότι ένα βιβλίο είναι ωραιο και ενδιαφέρον.Δεν ξέρουμε ομως αν αυτό που ισχυρίζεται ειναι αληθεια ή ψέμα, γιατί για καποιους μπορει να είναι ωραίο και ενδιαφέρον για κάποιους όμως μπορεί να ειναι τελείως βαρετό.

    Τώρα όσον αφορά τα δύο αποφθεγματα.
    Στο πρώτο απόφθεγμα ο Φραντς Κάνσας φαίνεται ότι πιστευει ότι η αλήθεια μπερδεύειβπερισσότερο τους ανθρώπους οι οποιοί σκοντάφτουν πανω της παρά τους βοηθάει να ανακαλύψουν την πραγματικότητα.

    Στο δεύτερο απόφθεγμα ο Μολιέρος θέλει να πει ότι μερικοι άνθρωποι φοβούμενοι την αλήθεια των πραγμάτων επιθυμούν να καταφεύγουν στο ψέμα, από το να αντιμετωπίζουν κατάματα την αλήθεια.

    Αυτές ήταν οι απόψεις μου σχετικά με την σημασία της αληθειας και με τα ψύο αυτά αποφθέγματα.

    Γκιγκόπουλος Ευθύμης, Βα1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.