Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Αφού παρατηρήσετε προσεκτικά τις εικόνες ( μπορείτε να λάβετε υπόψη σας το άρθρο για το Μαγκρίτ) προσπαθήστε να απαντήσετε στο ακόλουθο ερωτήμα: 1. Τι είναι η γλώσσα και ποια είναι η σχέση της με τη φιλοσοφία;

9 σχόλια:

  1. Η γλώσσα είναι το "μέσο" που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Με την γλώσσα εκφράζουμε αυτό που βλέπουμε,σκεπτόμαστε και αγγίζουμε.


    Σε σχέση με την φιλοσοφία η γλώσσα μπορεί να θεωρηθεί ότι βοηθάει την φιλοσοφία στην διατύπωση των ερωτημάτων αλλά και των απαντήσεων στα φιλοσοφικά ερωτήματα.

    Κανδυλάκης Βαγγέλης ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γλώσσα είναι το εργαλίο που μας βοηθάει να επικοινωνούμε,να εκφράζουμε τις σκέψεις μας αλλά και τις ιδεές μας.

    Επίσης με την γλώσσα έχουμε την δυνατότητα να αντιπετωπίσουμε φιλοσοφικά προβλήματα, όπως αυτό της γνώσης ή του πνεύματος.



    Βούλα Καριότη ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με βαση τις δυο εικονες μπορουμε να απαντισουμε στα δυο ερωτηματα που θεσατε .Αρχικα θα μπορουσαμε να πουμε οτι η γλωσσα ειναι το οργανο που μας βοηθαει στην επικοινονια με τους αλους ανθρωπους ,στο να εκφρασουμε διαφορα συναισθηματα ,σκεψεις,να περιγραψουμε καταστασεις και εικονες...

    Τωρα οσον αφορα στο δευτερο ερωτημα πως σχετιζετε η γλωσσα με την φιλοσοφια θα λεγαμε οτι με την γλωσσα μπορουμε να αναλυσουμε και να θεσουμε διαφορα ερωτηματα που αφορουν την φιλοσοφια και γενικοτερα ολον τον κοσμο.Επισης θα μπορουσαμε να πουμε οτι με την γλωσσα μπρουμε να εξερευνησουμε ολοκληρη την φιλοσοφια.

    Τελος συνοψιζοντας με ολα τα παραπανο καταλαβενουμε οτι η γλωσσα ειναι παρα πολυ σημαντικι σε ολους τους τομεις .

    Ιορδανης Αραπολγου ΒΑ1 :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *συνεχεια πρωτου ερωτηματος:Επισης η γλωσσα δεν ειναι αναγκαια να εκφραζετε με την ''γλωσσα'' απλος αρκει μια κηνηση με το σωμα,μια σωγραφια ,ενα βλεμα, ενα αγκιγμα ,μια επαφη και ο δεκτης τα καταλαβαινει αμεσος τι θελεις να πεις,να κριψης ...

    Ιορδανης Αραπογλου ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώτη φορά βλέπω τόσα σχόλια! Τζίζους! Καλά πάμε!
    Λοιπόν, τι είναι γλώσσα...
    Ο ορισμός που δίνει το λεξικό είναι: "σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων για τη μετάδοση σκέψεων, γνώσεων, πληροφοριών, επιθυμιών και συναισθημάτων". Παρά το μέγεθος του και τις περίπου 1500 σελίδες του, το λεξικο δίνει ελλειπή ορισμό για την λέξη γλώσσα, διότι εχει άπειρες χρήσεις και ιδιότητες ακόμα...
    Και σε σχέση με την φιλοσοφία και την ίδια την σκέψη, δεν αρκείται μόνο στην έκφραση των σκέψεων, την ιδεών και των συναισθημάτων αλλά επίσης διαμορφώνει την σκέψη και αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό της κοινωνίας που την χρησιμοποιεί. Και μέσω του ίδιου του πολιτισμού εξελίσσεται. Για παράδειγμα στην αγγλοσαξωνική γλώσσα η έννοια του χρόνου είναι κεντρική και ταυτίζεται με την εννοια του χρήματος. Παράδειγμα, εκφράσεις όπως "ο χρόνος είναι χρήμα" που είναι βαθειά ριζομένες στην φιλοσοφία των Βρετανών αφενός αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα τους, τον τρόπο ζωής τους και τον πολιτισμό τους και αφετέρου διαμορφώνουν την γλώσσα και δημιουργούν καινούριες εκφράσεις και έννοιες όπως: "εξοικονομώ τον χρόνο μου" και "ξοδεύω τον χρόνο μου".

    Για να κλείσω, και λαμβάνοντας υπ οψιν μου την γνώμη του Βιτγκοτκσι (με τον οποίο συμφωνώ παρεπιπτόντως), η γλώσσα είναι συνδεδεμένη με την σκέψη -είναι δύσκολο να συμπαιράνεις ποια ήρθε πρώτη- και αναπτύσονται και εξαρτώνται η μια απο την άλλη.

    Γραμματικός Αδάμ Βα1

    ΥΓ Δεν θα αφήσω υστερόγραφο σήμερα!
    ΥΓ2 Ωπα... Περίμενε... Oh well!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή η αναφορά σου στο αγγλοσαξωνικό time is money, αναδεικνύοντας τις κοινωνικοπολιτισμικές αφετηρίες της γλώσσας. Συνδέεσαι έτσι με τον πίνακα που παρουσιάζει τον πύργο της Βαβέλ.

    Υ.Γ. Το Μαγκρίτ τον αφήσατε όλοι παραπονεμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γλωσσα ειναι ο τροπος που θα επικοινωνησουμε,που θα βοηθηθουμε αλλα και που θα αναπτυχθουμε...
    η γλωσσα καθε λαου προβαλλει το βαθυ πολιτισμο του μεσα απο το περασμα των χρονων..
    ειτε γραπτη ειτε αγραφη γλωσσα,μαι γλωσσα μπορει να στεραιωθει πολυ καλα στο χρονο,και οι ιδεες του λαου να παραμεινουν διαχρονικες..
    ο προσδιορισμος για το τι ειναι η γλωσσα ειναι λιγο δυσκολος και τυπικα δεν μπορει να απαντηθει ουσιαστικα..
    για τον καθενα και για την καθε ειδικοτητα ή καλυτερα περισταση υπαρχει διαφορετικη χρηση της γλωσσας..

    οσον αφορα τον Μαγκριτ και τους πινακες πιστευω πως θελει να περασει ενα βαθυτερο νοημα της γλωσσας,διοτι και οι τεχνες ειναι μορφες γλωσσων και εκφρασης αλλα και επικοινωνιας.
    δεν ξερω αν υπαρχει μια εξηγηση των συγκεκριμενων πινακων,αλλα εμενα μου βγαζει κατι σε εξελιξη και αναπτυξη πολιτισμων..
    αλλο πολιτισμο πρεσβευει ο ενας πινακας..και αλλο ο αλλος..
    ειναι προφανες πως υπαρχει αναμεσα στα μνημεια μια πολιτισμικη διαφορα..η οποια κατα τη γνωμη μου ειναι πως το δευτερο ειναι πιο εντυπωσιακο εμφανισιακα ενω το αλλο ενας που δεν θα ηξερε απο που προερχεται και τι ειναι θα ελεγε πως προκειται για απλες πετρες..θελω να καταληξω στο οτι ο ενας πολιτισμος ειναι πολιτισμικα ανωτερος απο τον αλλον..και πως σε βαθος..στις ριζες των πολιτισμων συμβαλει και η γλωσσα..δεν ξερω αν καταφερα να περασω αυτο που σκευτομουν..η αληθεια ειναι οτι δυσκολευτικα και εγω η ιδια να το διατυπωσω :P
    Χριστίνα Μουφτόγλου ΒΑ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η γλώσσα αποτελεί το κυριότερο μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται η επικοινωνία(είτε είναι η φυσική είτε του σώματος και παεί λέγοντας...).Μέσα από αυτή εκφράζουμε συναισθήματα,απόψεις,επικοινωνούμε με τους άλλους και ανταλλάσουμε πολιτιστικά στοιχεία.

    Τώρα όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα τα πράγματα μπερδεύονται λιγάκι...Θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίς την γλώσσα δεν θα διατυπώνονταν καμία από τις τόσες θεωρίες εώς τώρα διότι η γλώσσα είναι στοιχείο πολιτισμού άρα χωρίς αυτήν θα ήταν αδύνατο να υπάρχει φιλοσοφία.Το ίδιο,νομίζω,δείχνουν και οι δύο πίνακες-από όσο τέλος πάντων μπορώ να καταλάβω...Συγκριτικά ο δεύτερος πίνακας είναι πολυυυυυυυυύ καλύτερος από τον πρώτο και αυτό συμβαίνει επειδή ο πρώτος είναι πολιτισμικά κατώτερος.
    Δεν ξέρω αν καταλάβατε κάτι από αυτά που έγραψα αλλά προσπάθησα να το έκφράσω όσο καλύτερα μπορώ(εδώ μπερδεύτηκα εγώ που τα έγραψα,δεν θα μπερδευόσασταν εσείς?):)
    Σταυρούλα Κουτσοθόδωρου ΒΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. *ΟΥΠΣΣΣΣΣΣΣ!ΛΑΘΟΣΣΣΣΣ...
    Σταυρούλα Κουτσοθόδωρου ΤΜΗΜΑ ΒΑ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.