Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

How to do things with words

Κατά τον εικοστό αιώνα όλοι οι φιλόσοφοι προτιμούν να εγκαταλείψουν τη μεταφυσική και να στραφούν προς άλλες μεθόδους ή ιδέες του φιλοσοφικώς σκέπτεσθαι. Ο Austin πολύ νωρίς αντιλαμβάνεται ότι στην ήπειρο που λέγεται φιλοσοφία δεν μπορεί κανείς να φτάσει εάν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με τη γλώσσα, η οποία εκ των πραγμάτων καθίσταται το κεντρικό φιλοσοφικό αντικείμενο των θεωρητικών ερευνών. Ο Austin στο θαυμάσιο βιβλίο του Πώς να κάνουμε πράγματα με τις λέξεις (How to do things with words, 1962) επιχειρεί την επιστημολογική τομή ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη φιλοσοφία περί γλώσσας και κοινωνίας....τονίζει με εξαιρετική οξύνοια ότι οι γλωσικές προτάσεις διακρίνονται σε δύο τύπους: στον τύπο της διαπιστωτικής εκφοράς και στον τύπο της επιτελεστικής εκφοράς. Οι δύο αυτοί τύποι έχουν και διαφορετικές τιμές αξιολόγησης ή αποτίμησης. Ο πρώτος τύπος ελέγχεται όσον αφορά την αλήθεια του ή το ψεύδος του, ενώ ο δεύτερος τύπος κρίνεται με βάση την ευστοχία του ή την αστοχία του στις πραγματολογικές συνθήκες οργάνωσής του.
Κατά τον Austin κάθε γλωσσική πράξη περιλαμβάνει τρία επίπεδα: πρώτον, το λεκτικό, το οποίο συμπίμπτει με τη συντακτική δομή της εκφοράς, δεύτερον, το ενδολεκτικό, το οποίο συγκροτεί την ίδια τη γλώσσα ως πράξη και, τρίτον, το περιλεκτικό, σύμφωνα με το οποίο η λεκτική ορθότητα της γλωσσικής πράξης κρίνεται από το αποτέλεσμά της. Εάν π.χ. πω σε κάποιον «κλείσε το στόμα σου», σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε το λεκτικό επίπεδο που συμπίπτει, όπως τονίστηκε, με το συντακτικό, το ενδολεκτικό, το οποίο συνιστά την πράξη της απειλής: κλείσε το στόμα σου επειδή διαφορετικά... και τρίτον, το αποτέλεσμα της πράξης της απειλής: δηλαδή, ή θα κλείσει το στόμα του ή θα φάει ξύλο.
Η ένταξη της καθημερινής γλώσσας στη θεωρητική προβληματική οδήγησε τον Austin στην ανακάλυψη ενός παγόβουνου που το λένε γλώσσα, που το λένε τελικά ζωή.

11 σχόλια:

  1. πόσο εύκολα μπορεί όμως κανείς να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με την γλώσσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γλώσσα δεν καθίσταται μόνο το κεντρικό φιλοσοφικό αντικείμενο των θεωρητικών ερευνών,αλλά παντού...η γλώσσα έχει πολλά είδη όπως είναι το λεκτικό σύμφωνα με τον Austin που βοηθάει τους ανθρώπους να καταννοει το τι λέει ο άλλος και με ποιον τρόπο ώστε να πράξει αναλογος.Με λίγα λόγια ο άνθρωπος ξεκαθαρίζει την σχέση του με την γλώσσα είτε συνειδητα είτε ασυνείδητα πολύ εύκολα γιατί εξαρχής ο άνθρωπος είναι το ον που διαθέτει και μπορεί να χειρίζεται την γλώσσα ωντας νοητικό ον!!!!



    (Ελπίζω να καταλάβατε :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ππππππππφφφφφφφφ. .....Όλο ξεχνάω να βάζω όμονα. .....






    Η Αθηνά καπουρανη είμαι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε κάποιον σύμφωνα με αυτά που λέει, γιατί υπάρχει περίπτωση αυτός να λέει άλλα και άλλα να καταλάβουμε εμείς. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν αποδίδει καλά το νόημα των λέξεων σε αυτά που λέει. Αν και για κάποιους το να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με τα λόγια είναι εύκολο ενώ για κάποιους άλλους είναι ακατόρθωτο...

    Βισάνα Ισούφι Βα1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν παρά πολύ τρόποι στο να αποτυπωθεί η γλωσσά με βάση το παραπάνω κείμενο υπάρχουν δυο : αξιολόγησης και αποτίμησης. Άλλα με βάση τον Austin κάθε γλωσσική πράξη περιλαμβάνει διαφορά επίπεδα. Τώρα ως προς το θέμα και ως προς αυτά που είπαν τα παιδιά θα συμφωνήσω απολυτά!!, δηλαδή ότι <> οπός είπαι και η Αθηνά μας.. Επίσης θα συμφωνήσω και με την από πάνω συνάρτηση ότι μερικές φορές αλλα λέμε και αλλα καταλαβαίνουμε δημιουργώντας έτσι κάποιες παρεξήγησης. Τέλος θα ήθελα να πω ότι αυτά τα επίπεδα του Austin δεν είναι πάντα ξεκάθαρα και ότι μπορούν να μπερδευτούν μεταξύ τους χωρίς να μπόρεση κάποιος να τα ξεχωρίσει

    Ιορδάνης Αράπογλου Βα1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιορδάνη, συγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα! Μπορείς να είσαι περισσότερο σαφής την επόμενη φορά;
    Βισάνα,δεν έχεις άδικο. Γι' αυτό το λόγο ο Σωκράτης προσπαθούσε να ορίσει τα πράγματα, ώστε όλοι να έχουμε την ίδια αφετηρία και να επικοινωνούμε.Ο Όστιν βέβαια εισάγει μια άλλη διάσταση. Ο΄ταν χρησιμοποιούμε τη γλώσσα κάνοντας κάτι. Για σκέψου πότε γίνεται αυτό;
    Όχι Αθηνά, δυσκολεύομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σύμφωνα με τον Austin δεν είναι καθόλου εύκολο για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον συνομιλητή τους είτε γιατί αυτά που προσπαθεί να αναπτύξει δεν είναι εύστοχα είτε γιατί αυτά που λέει δεν είναι ορθά και αληθινά. Επίσης αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ο συνομιλητής δεν καταφέρνει να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νόημα και τη σημασία των λέξεων σε αυτά που λέει.

    Γκιγκόπουλος Ευθύμης ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξέρω εάν αυτά που θα πω είναι σωστά αλλά θα προσπαθήσω..!!!
    Ο Austin κατάλαβε πώς για να ασχοληθείς με την φιλοσοφία πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσεις την σχέση σου με την γλώσσα..μας αναφέρει λοιπόν ότι η γλώσσα είναι το πιο βασικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.Επίσης μας λέει πως κάθε γλωσσική πράξη έχει τρία επίπεδα:
    1.το λεκτικό που είναι η δομή της γλώσσας και ο τρόπος έκφρασης.
    2.το ενδολεκτικό που είναι η γλώσσα ως πράξη.
    και 3.το περιλεκτικό που είναι το αποτέλεσμα της πράξης-γλώσσας.
    Με αυτήν του την προσέγγιση μας κάνει να ξεδιαλύνουμε μέσα μας την σχέση μας την γλώσσα, έτσι ώστε να κατανοούμε μία λέξη από την στιγμή που θα την σκεφτούμε μέχρι την στιγμή που θα την εκφωνήσουμε.

    Καραγιάννη Βασιλική Βα1!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τη γλώσσα τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να εκφράσουμε την άποψη ή τη γνώμη μας για κάτι και επίσης όταν θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη σχέση μας με κάποιον. Αν και μερικές φορές ο τρόπος και ο τόνος που χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε, αλλάζει το νόημα της πρότασης μας ...

    Βισάνα Ισούφι Βα1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εννοώ πως ο άνθρωπος μπορεί να ξεκαθαρισει πολύ εύκολα την σχέση του με την γλώσσα ...διότι μαθαίνει να την χειρίζεται από πολύ νωρίς κι έτσι δεν του είναι δύσκολο να την χρησημοποιει άρα έχει ξεκαθαρισει την σχέση του με αυτήν!
    Ελπίζω τώρα να ήμουν πιο σαφής!

    Αθηνά καπουρανη ! Παραλίγο να το ξεχάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η γλώσσα χρησιμοποιείται για να εκφράσει αυτά που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε... Βέβαια δεν σημαίνει πως υπάρχει μόνο ένα είδος γλώσσας, το λεκτικό όπου εκφράζεις αυτά που σκέφτεσαι ή αισθάνεσαι... Υπάρχει όπως είχα πει και στο μάθημα και η γλωσσα του βλεματος, του σωματος κ.λ.π Έτσι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να εκφράσεις αυτά που θες!! Αρκεί βέβαια να το κάνεις!!!!!!!!
    Μαρίντσιου Κατερίνα Βα2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.