Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Κεφάλαιο 6 - Ενότητα 1

Πριν από το αυριανό μας μάθημα σας έχω μια μικρή άσκηση. Αφού παρακολουθήσετε την παρουσίαση προσπαθήστε να βρείτε ομοιότητες ανάμεσα στο μύθο του Γύγη και τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών.

8 σχόλια:

  1. Προφανώς ο Πλάτωνας εκτός από θεματική πηγή του "Mάτριξ" ήταν και θεματική πηγή του "Άρχοντα των δαχτυλιδιών"!!!

    Η βάση τους είναι κοινή. Δηλαδή στις δύο "ιστορίες" υπάρχει από την μία ο Γύγης και από την άλλη ο Frodo. Δύο άτομα τα οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες γίνονται κάτοχοι ενός δαχτυλιδιού το οποίο τους κάνει αόρατους όταν το φοράνε.

    Το θέμα είναι στο πώς χρησιμοποιούν ο καθένας την δύναμη του δαχτυλιδιού!!!

    Αν θυμάμαι καλά (έχει πολύ καιρό που είδα την ταινία), ο Frodo δεν χρησιμοποιεί την δύναμη του δαχτυλιδιού, ενώ παράλληλα στον μύθο του Γύγη ο τελευταίος είναι αρκετά λογικός ώστε να χρησιμοποιεί το δαχτυλίδι ακολουθώντας βέβαια κάποιους ηθικούς κανόνες.

    Κανδυλάκης Ευάγγελος ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ομοιότητες ανάμεσα στην ταινία "ο άρχοντας των δαχτυλιδιών" και στο μύθο του Γύγη ειναι ότι κσι στις δύο περιπτώσεις ο Γύγης από τη μία και ο Frodo από την άλλη γίνονται κάτω από διαφορετικες συνθήκες στην καθε περίπτωση κάτοχοι ενός δαχτυλιδιού.
    Και τα δύο δαχτυλιδιά εχουν καποιες ιδιότητες οι οποίες είναι πάνω από τις ανθρώπινες δυναμεις.Στην περιπτωση του Γυγη το δαχτυλιδι κάνει αόρατο όποιον το φοραει ενώ στην περίπτωση του Frodo τον κάνει πάρα πολύ δυνατο.
    Βέβαια σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί ο καθένας αυτή τη δύναμη του δαχτυλιδιού.
    Όσον αφορά τον Frodo χρησιμοποιει τη δύναμη του δαχτυλιδιού με σκοπό να μπορέσει να νικήσει τους αντιπάλους του, ενώ στο μύθο του Γύγη ο Γύγης χρησιμοποιεί το δαχτυλίδι για προσωπικούς του λόγους.Επομένως κανένας από τους δυο δεν χρησιμοποιει το δαχτυλίδι για να ωφελίσει τους υπόλοιπους παρα μόνο τους ίδιους τους τους εαυτούς.
    Αυτές ήταν οι ομοιότητες ανάμεσα στο μύθο του Γύγη και στην ταινία "Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών"...

    Γκιγκόπουλος Ευθύμης, ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ να μπω κατευθείαν πάνω στο θέμα...
    Λοιπόν, ο μύθος του Γύγη με τον Άρχοντα τον δαχτυλιδιών έχουν όντως πολλά κοινά στοιχεία... Ο Γύγης με τον Φρόντο είναι οι ήρωες μας σε κάθε περίπτωση, τα κεντρικά πρόσωπα των ιστοριών, βρίσκουν ένα δαχτυλίδι που τους δίνει την δύναμη να γίνουν αόρατοι. Και εδώ συναντάμε την κύρια διαφορά. Όχι, δεν είναι τα χόμπιτ και τα ελφ οι διαφορά μας (δηλαδή είναι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα). Η διαφορά είναι ότι ο Γύγης πράττει σύμφωνα με την υπόθεση/διαπίστωση/θεωρία του Πλάτωνα, ο οποίος λέει πως εαν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι παράνομο, χωρίς τον φόβο να πιαστούμε, τότε θα το κάναμε... Από την άλλη, στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, παρατηρούμε την εσωτερική διαμάχη μεταξύ του καλού Φρόντο που πρέπει να καταστρέψει (αν θυμάμαι καλά) το δαχτυλίδι, με τον κακό Φρόντο που θέλει να φορέσει το δαχτυλίδι (γεγονός που δεν καταλαβα ποτέ γιατί, εφόσον όταν ήταν αόρατος, κάτι καβαλάριδες τον βλέπαν και 5-6 φορές θα τον σκοτώναν τον βλάκα).

    ΥΓ Βαγγέλα άσε μας που ακολουθεί ηθικούς κανόνεςο Γύγης, τον έναν τον σκότωσε, την άλλη την ξελόγιασε και από τότε η τύχη του αγνοείται... Εγώ νομίζω ότι, όντας αόρατος, θα κλέβει σοκολάτες από τα σούπερ μάρκετ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω με τον Αδάμ ! Το βίντεο είναι λάθος ! Μιλάει για ηθικούς σκοπούς , αλλά στη πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Ξεπερνούνται οι ηθικοί φραγμοί από τη πλευρά του Γύγη. Παρόλα αυτά συμφωνώ με τα παιδιά απο πάνω!

    Οικονόμου Νίκος - Βα2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Αδάμ!Προφανώς υπάρχει κάποιο λάθος διότι ο Φρόντο χρησιμοποιούσε το δαχτυλίδη για να αντιμετωπίσει τους φόβους του-όχι για εκπληρώσει αποθημένα...Οστώσο,υπάρχουν βασικές ομοιότητες στις δύο περιπτώσεις:α)και οι δύο ήρωες βρήκαν έναν δαχτυλίδι με μαγικές ιδιότητες και β) το βρήκαν σε παρόμοιο μέρος,συγκεκριμένα σε μια σπηλιά...Δεν βρήσκω άλλες ομοιότητες...χιχιχιχι!!!

    Σταυρούλα Κουτσοθόδωρου ΒΑ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν καταλαβαίνω, συγχωρέστε με,ποιο είναι το λάθος βίντεο!Ο Φρόντο πάντως,αν θυμάμαι καλά κάθε φορά που φορούσε το δαχτυλίδι γινόταν και περισσότερο αδύναμος, καθώς ταλαντεύονταν ανάμεσα στην επιθυμία να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του, όπως ο Γύγης, (σαν να τον είδα να παίρνει σοκολάτες στο Καρφουρ!)και στη δική του άποψη για το καλό που του το απαγόρευε.Σταυρούλα είσαι σίγουρη ότι αντιμετώπιζε τους φόβους του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ προσωπικά δεν την έχω δει την ταινία << Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών >> αλλά σύμφωνα με αυτά που μου είπε ο αδερφός μου και με αυτά που διαβάζω από τα παιδιά, έχω να πω πως ο Φρόντο όταν φορούσε το δακτυλίδι το φορούσε για να γίνει αόρατος, το ίδιο έκανε και ο Γύγης, η διαφορά μεταξύ τους όμως είναι ότι ο Φρόντο έπρεπε να φοράει το δακτυλίδι για να φυλάσσετε από τους κακούς και να τους πολεμάει και επίσης αυτός το δακτυλίδι το χρησιμοποιούσε για καλό σκοπό, για νικήσει τον κακό μάγο και να σώσει τους υπόλοιπους, ενώ ο Γύγης το δακτυλίδι το φορούσε για να ικανοποιήσει δικούς του στόχους που μπορεί και να μην ήταν για καλό σκοπό.

    Βισάνα Ισούφι Βα1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι ομοιότητες ειναι ότι και οι δύο πρωταγωνιστές, φορούσαν ένα δαχτυλίδι κ γίνονταν αόρατοι... Βέβαια η διαφορά είναι ότι ο Γύγης το φορούσε για να πραγματοποιήσει τις επι8υμείες του, ενώ ο Φρόντο το χρησιμοποιούσε για να βοηθήσει και τους άλλους!
    Κατερίνα Μαρίντσιου Βα2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.