Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Διάγραμμα 2




 Το μάθημα με το οποίο ολοκληρώνουμε τη δεύτερη ενότητα. Α. Είμαστε εγωϊστές; Β. Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι; Προηγήθηκαν για να μην ξεχνιόμαστε: Συναίσθημα και ηθική, ο ηθικός σχετικισμός. Περιμένω από όλους τη δική σας οπτική γωνία, μέσα από τις εργασίες σας ( ατομικές και ομαδικές, ψηφιακές ή συμβατικές)

5 σχόλια:

  1. Όσον αφορά το ερώτημα αν είμαστε ή όχι εγωιστές,θα απαντήσω αρχικά μιλώντας μόνο για τον εαυτό μου.Δυστυχώς διαβάζοντας το σημερινό μάθημα συνειδητοποίησα πως κατά κύριο λόγω πράττω εγωιστικά γιατί όταν κάνω μία καλή πράξη, την κάνω για να ικανοποιήσω το εγώ μου περισσότερο,παρά για να προσφέρω την βοήθεια μου στον συνάνθρωπο μου.Από την άλλη διαπιστώνω πως δεν πράττω μόνο εγωιστικά αλλά υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που εξαρτώνται από το άτομο που έχω απέναντί μου που το βοηθάω πραγματικά για το δικό του καλό,αγνοώντας ακόμα και το αν αυτή η πράξη βλάπτει και τον ίδιο μου τον εαυτό.Τέλος,πιστεύω πως η πλειοψηφία των ατόμων της κοινωνίας πράττει εγωιστικά αν λάβουμε υπόψην μας την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας που οφείλεται στην αδιαφορία των πολιτικών αλλά και του καθένα από μας,που ενδιαφέρεται μόνο για την δική του ικανοποίηση,με μεγάλη έλλειψη συναδελφοσύνης επομένως.
    Είμαστε άραγε πραγματικά ελεύθεροι?Αν εξετάσουμε αυτό το ερώτημα σύμφωνα με τους νόμους θα μπορούσαμε να πούμε πως ζούμε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα άρα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε οτιδήποτε θελήσουμε.Με βάση την ουσιαστική πραγματικότητα όμως δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε απόλυτα ελεύθεροι γιατί υπάρχουν πάντα ανώτερες δυνάμεις που μας ελέγχουν.Για παράδειγμα,εγώ προσωπικά δεν έχω την δυνατότητα σε όλα τα θέματα να κάνω αυτό που επιθυμώ γιατί υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μου έχουν υποβάλλει οι γονείς μου και είμαι υποχρεωμένοι να τους ακολουθήσω ακόμη και αν δεν συμφωνώ με αυτούς, γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες.Ειδικότερα δεν μπορώ να κατατάξω τον εαυτό μου μόνο σε μία από τις δύο θεωρίες του ντετερμινισμού και του ιντετερμινισμού.Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως πράττω με διαφορετικό τρόπο,και συνήθως νομίζω πως πράττω με βάση αυτό που θέλω εγώ αγνοώντας κάθε αιτιατό νόμο,γιατί πιστεύω πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του,παρ'όλα αυτά καταλαβαίνω στην συνέχεια πως έχω επηρεαστεί από ανώτερες δυνάμεις που δεν μπορώ να ελέγξω και αυτές είναι κυρίως ψυχολογικές.Οπότε καταλήγω στο ότι ούτε τελείως ελεύθεροι είμαστε αλλά έχουμε και μια δυνατότητα να κάνουμε αυτό που θέλουμε.Και τέλος το αν συμβεί κάτι κακό και οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες τότε υπεύθυνοι της πράξης αυτής δεν είμαστε εμείς αλλά αναμφισβήτητα τα εξωτερικά εμπόδια.. :)
    *Ελπίζω να σας έκανα αντιληπτές τις απόψεις που και να μην σας έχω μπερδέψει Κ.Παπαδημητρίου! ;$

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οποτε οι συνεπειες περιοριζουν την ελευ8ερια μας...και καλο και κακο αυτο ειναι φυσικο και κραταει τις ισοροπιες αν και πλεον καποιες συνεπειες ειναι αδικες στον σημερινο κοσμο οπως το να επιλε3ει καποιος να εκφρασει "περιεργες"αποψεις μπορει να τον ε3οστρακισει απο τον κοινωνικο περιγυρο και να τον αποκλεισει απο ενα α3ιοπρεπες μελλον.τωρα για το αν ειμαστε εγωιστες ,γενιωμαστε εγωιστες νομιζω και στην συνεχεια εχουμε την δυνατοτητα να το αλλα3ουμε αυτο..η να το ενισχησουμε. παντως πρεπει να καταλαβουμε και λιγο το νοημα του χαρακτηρα και του αυ8ορμητισμου δεν εχουμε καποιο μα8ημα για τον αυ8ορμητισμο?

    Ντουρανιδου ρω3ανη Βα2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. panw apo ola o anthrwpos einai egwistis apo th fush tou !! kai oti exei sxesh me thn eleutheria tou atomou..pisteuw pws stis meres mas exei meiwthei akoma kai an oloi pisteuoume pws eimaste eleutheroi ..h torinh mas eleutheria apotelei apla mia ennoia kai tipota parapanw..! kathimerina katapatwntai ta dikaiwmata kai h eletheria mas ! Epipleon to sunaisthima kai h hthiki einai duskolo ews adunaton na susxetistoun dustixws..dioti otan vazei o anthrwpos to sunaisthima se mia apofasi duskola tha vgei hthiko to apotelesma tis pra3ews !

      Διαγραφή
  3. 3exasa na pw oti eimai h xristina mouftoglou apo to BA2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.