Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Το matrix και το σπήλαιο!




Ας προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τις ομοιότητες της ταινίας Matrix με το μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα.
Matrix

7 σχόλια:

  1. Οι ομοιότητες ανάμεσα στο matrix και στο σπήλαιο του Πλάτωνα είναι εμφανείς καθώς και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος παρουσιάζεται αιχμάλωτος είτε σε έναν κόσμο στον οποίο βλέπει μόνο σκιές είτε σε έναν κόσμο ο οποίος είναι μία πιστή και σχεδόν αλάνθαστη αντιγραφή του σημερινού κόσμου.

    Σε κάθε περίπτωση ο αιχμάλωτος απελευθερώνεται από τον αντίστοιχο κόσμο/φυλακή από τον φιλόσοφο στην περίπτωση του σπηλαίου του Πλάτωνα και από τον "Μορφέα" στην περίπτωση του matrix.


    Κανδυλάκης Βαγγέλης ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπον τα γραφω εδω, ελπιζω να θυμηθω να τα πω αυριο αν μου ζητηθουν! χαχαχα

    Ξεκιναμε με το Ματριξ... Τι μας λεει το Ματριξ; Πως οσα ζουσαμε μεχρι τωρα δεν ειναι πραγματικοτητα... Τι ειναι ομως πραγματικοτητα; Ειναι αυτα που αντιλαμβανομαστε; Τοτε ναι, ειναι αληθινα τα οσα βλεπουμε και νιωθουμε και αισθανομαστε... Ομως η δικια μας πραγματικοτητα, ειναι πραγματικοτητα; Εδω μπαινει ο Μορφεας, ο οποιος αποκαλυπτει στον Νιο, την "πραγματικοτητα". Η φραση που πρεπει να κρατησουμε απο αυτον ειναι ομως οτι οι περισσοτεροι δεν ειναι ετοιμοι να αντιμετωπισουν την "πραγματικοτητα" και μαλιστα θα την υπερασπιζοντουσαν με οποιο δυνατο μεσο...

    Παμε στο σπηλαιο του Πλατωνα τωρα... Το κονσεπτ το ξερουμε, δεν το αναλυω...ο φιλοσοφος ελευθερωνει τον ανθρωπο... διστακτικος αυτος, μοιαζει να αρνειται στην αρχη, ομως τα στοιχεια που του αποδεικνυουν τι ειναι αληθινο και τι οχι υπερνικουν και αποδεχεται πλεον την καινουρια πραγματικοτητα. Ειναι ελευθερος αλλα ειναι μονος του. Πρεπει να πει και στους αλλους τι συμβαινει... Οι αλλοι ομως απλα τον χλευαζουν και τον κοροιδευουν... Και ετσι ο φιλος μας ειναι μονος του πια...

    Ομοιοτητες: Ο Πλατωνας με τον Μορφεα (υποδεικνυουν την "πραγματικοτητα")
    Ο Νιο με τον ανθρωπο που απελευθερωνεται (γνωριζουν τον καινουριο κοσμο)
    Οι ανθρωποι που δεν ειναι σε θεση να αντιληφθουν την πραγματικοτητα
    Και η γενικα τα δυο σκηνικα εχουν πολλες ομοιοτητες.

    Αυτα τα λιγα απο μενα.
    ΥΓ1 Αν οι τονοι ειναι απαραιτητοι θα βαζω
    ΥΓ2 Συγγνωμη αν κουρασα
    ΥΓ3 Δεν υπαρχει ΥΓ3 :)

    Γραμματικος Αδαμ ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο σπήλαιο του Πλάτωνα βλέπουμε ότι ο φιλόσοφος ελευθερώνει τον άνθρωπο, ο άνθρωπος αυτός διστάζει στην αρχή αλλά στην συνέχεια έπειτα από υποδείξεις του φιλόσοφου καταλαβαίνει και αποδέχεται την αληθινή πραγματικότητα.

    Στο Μάτριξ βλέπουμε τον Νίο ο οποίος είναι επίσης αιχμάλωτος σε έναν άλλο κόσμο/φυλακή και ο Μορφέας τον απελευθερώνει.Έτσι ο Νίο προσπαθεί πλέον να καταλάβει τον όρο <> αν και ακόμα δεν είναι έτοιμος να την δεχθεί.

    Γενικότερα ο Πλάτωνας και ο Μορφέας είναι αυτοί που απελευθερώνουν τους αιχμαλώτου ενώ ο Νίο με τον άνθρωπο προσπαθούν να κατανοήσουν την αληθινή πραγματικότητα.


    Καλκατζίκος Μάριος ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να καταλαβει τον ορο πραγματικοτητα ηθελα να γραψω ζητω συγγνωμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ θα σας τα γράψω και εδώ θα σας τα πω και στην τάξη μην σας αφήσω με το παράπονο!!

    Θα ξεκινήσω από το ότι όντος υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στο "matrix" και στο σπήλαιο του Πλάτωνα..!
    Αρχικά θα πρέπει να διαχωρίσουμε πως στη θέση του ανθρώπου των σπηλαίων είναι ο υποφαινόμενος Λίο,ενώ στη θέση του φιλοσόφου είναι ο "Μορφέας"!
    Και για τα δύο πρόσωπα,τόσο για τον άνθρωπο της σπηλιάς όσο και για τον Λίο είναι δύσκολο να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον που δεν έχουν ξανά αντικρίσει!Δεν έχουν ξαναζήσει κάτι παρόμοιο,όποτε λογικά πρέπει να το γνωρίσουν και να το συνηθίσουν πριν ενσωματωθούν!
    Ο "Μορφέας",όπως και ο φιλόσοφος, προσπαθεί να παρακινήσει τον Λίο και αντίστοιχα τον άνθρωπο της σπηλιάς,να ελευθερώσει το μυαλό του,να εισαχθεί μέσα στην πραγματικότητα,στο αληθινό και όχι σε αυτό που θεωρεί πραγματικό!
    Τέλος,οι υπόλοιποι άνθρωποι στην ταινία,έχουν τον ίδιο ρόλο με τον δεύτερο άνθρωπο της σπηλιάς,οπού στην μια περίπτωση οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να αποσυνδεθούν από το μη πραγματικό,έτσι ώστε κάποιοι να είναι τόσο εξαρτημένοι,με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σημείο ακόμα και να πολεμήσουν για να εξασφαλίσουν την προστασία της πλαστής τους πραγματικότητας και από την άλλη ο άνθρωπος του Πλάτωνα αρνείται να πιστέψει και να εμπιστευτεί τον άνθρωπο που έχει ήδη ελευθερωθεί!!
    ΑΥΤΆΑΑΑΑ!!!
    Δεν ξέρω κατά πόσο σας κάλυψα για τυχόν απορίες,αναζητήστε με στο σχολείο!

    Mουφτόγλου Χριστίνα ΒΑ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στο σπήλαιο του Πλάτωνα και στο Μάτριξ.
    Πρώτο και κυριότερο είναι ότι τόσο στο σπήλαιο του Πλάτωνα ο άνθρωπος βρίσκεται φυλακισμένος μέσα σε ένα κόσμο που δεν μπορεί να δει τίποτα παραπάνω από κάποιες σκιές όσο και στο Μάτριξ όπου ο Νίο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αιχμάλωτος σε ένα άλλο κόσμο πανομοιότυπο με το σύγχρονο κόσμο. Αυτό σημαίνει πως κανένας από τους δύο ούτε ο άνθρωπος στο σπήλαιο του Πλάτωνα ούτε ο Νίο στο Μάτριξ δεν μπορούν να αντιληφθούν τον πραγματικό κόσμο.
    Επιπλέον και στις δύο περιπτώσεις τόσο στο σπήλαιο του Πλάτωνα όσο και στο Μάτριξ και οι δύο αιχμάλωτοι απελευθερώνονται από τον φιλόσοφο (δηλαδή τον Πλάτωνα) και από τον Μορφέα αντίστοιχα και χάρης αυτούς είναι σε θέση τώρα να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον πραγματικό κόσμο.
    Αυτές είναι ορισμένες από τις ομοιότητες που μπορούμε να διακρίνουμε ανάμεσα στο σπήλαιο του Πλάτωνα και στο Μάτριξ…

    Γκιγκόπουλος Ευθύμης ΒΑ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν να'μαι και εγώ!!Ας ξεκινήσω με ένα πολύ βασικό στοιχείο...και τα δύο έχουν ομοιότητες και μάλιστα είναι εύκολα αντιληπτές!!(ουαουυυυυυυυυυ,τί ανακάλυψα ε?)Στην περίπτωση του σπηλαίου ο ρήτορας επιδιώκει να πείσει τον άνθρωπο να βγεί από την σφαίρα της μυθοπλασίας και να γνωρίσει τον πραγματικό κόσμο.Τον ίδιο ρόλο αναλαμβάνει και ο Μορφέας στο Μάτριξ αφού προσπαθεί να εξηγήσει στον Νίο τι είναι πραγματικό και τι όχι.Ακόμα μία ομοιότητα αποτελεί το γεγονός οτι και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος αρνήται να διακρίνει και να δεχθεί το αληθινό....

    Σταυρούλα Κουτσοθόδωρου ΒΑ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.